Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970’lerden sonra hız kazanmış, güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.
GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI :
Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi, 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/m2yıl ( günlük toplam 3,6 kWh/m2 ) olarak tespit edilmiştir. Rakamlarında gösterdiği gibi ülkemiz alternatif enerji kaynaklarına yönelmeli, özellikle devlet firmalarımızı bu konuda cesaretlendirmeli ve mevcut güneş enerjisinden faydalanmalıyız.
GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER):
Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır.Güneş pilleri, elektrik enerjisinin gerekli olduğu her uygulamada kullanılabilir. Güneş pili modülleri uygulamaya bağlı olarak, akümülatörler, invertörler, akü şarj denetim aygıtları ve çeşitli elektronik destek devreleri ile birlikte kullanılarak bir günes pili sistemi (fotovoltaik sistem) oluştururlar. Bu sistemler, özellikle yerleşim yerlerinden uzak, elektrik şebekesi olmayan yörelerde, jeneratöre yakıt taşımanın zor ve pahalı olduğu durumlarda kullanılırlar. Bunun dışında dizel jeneratörler ya da başka güç sistemleri ile birlikte karma olarak kullanılmaları da mümkündür.
Ay içerisindeki 1 günlük
toplam Güneş Radyasyonu
Ay içerisindeki 1 günlük toplam
Güneşlenme Süresi
PV Sistemi – Alan – Enerji
Grafiği
Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Saha ve Potansiyel Belirleme
1.Güneş Enerjisi ile Elektrik Enerjisi Üretiminde Tesis Türleri
- Fotovoltaik Sistemler
- Direkt ve Difüz radyasyonu kullanabilmektedir.
- Radyasyon –Elektrik Enerjisi Dönüşüm Oranları ~ %4 -%18 arasında değişmektedir.
- Silikon, İnce Film v.b. farklı çok sayıda malzeme teknolojileri mevcuttur.
- İnce Film tabanlı 1 MW PV tesisi için ~ 20-30 dönüm, silikon tabanlı 1 MW PV tesisi için ~ 12-15 dönüm arazi ihtiyacı vardır.
- Panel ömrü ~25 sene, 2008 itibarıyla kurulum süresi ~1 yıldır.
- 1 MW tesis : ~ 3 –5 milyon Avro.
- Genelde 1 –50 MW kurulumlar yapılmaktadır.
- Elektrik Satış Fiyatları: ~20-30 $cent/Kwh
- 2009’dan itibaren arz fazlası olacaktır (7 adet büyük silikon üreticisi ~ 80 adede çıkıyor)
2.Güneş santral Saha Özellikleri
Yer Belirleme
- Araştırma
- Yer Seçimi
- Ön Değerlendirme
Teknik Değerlendirme
- Yüksek çözünürlüklü coğrafi veri
- Kapsamlı kaynak değerlendirmesi
- Uzun dönemli değişkenlik analizi
- Teknoloji seçimi
- Saha analizi ve enerji ölçümü